Většina evropských zaměstnanců zůstává s chřipkou doma

Praha, 15. března 2018

Chřipková epidemie 2018? 81% českých zaměstananců zůstává v případě nemoci doma. Na druhém konci spektra je Rumunsko. 78% Rumunů chodí i v době nemoci do práce.

Česko v polovině letošní sezónní chřipky - podle oficiálních údajů to začalo na přelomu roku. Nejen skutečná chřipka, ale také infekční chřipka, tedy nachlazení obecně, jsou v chladném období na vzestupu. Pro zaměstnance a podniky to znamená zvýšení nemocenské dovolené. Vyhledávač pracovních nabídek Jobswype proto dotazoval své evropské uživatele, zda budou i nadále pracovat, když budou mít chřipku - doma v posteli a odpočinek nebo pracovní stůl a stres?

Evropský přehled průzkumu Jobswype na začátku roku ukazuje z velké části podobnosti v chování zaměstnanců v případě nemoci, s občasnými velkými rozdíly v některých zemích.

S chřipkou do práce?

V případě nemoci převládá jasné "ne" u otázky s chřipkou do práce. Ve skutečnosti se většina dotazovaných rozhodla zůstat doma. Z dotazovaných českých zaměstnanců by 81% zůstalo doma. Podobné výsledky získaly ve Švýcarsku (89%), Maďarsku a Polsku (84%), Německu (82%), Rakousku (80%) a na Slovensku (72%). Vyčnívá jen Rumunsko, kde v případě onemocnění zůstane doma jen 22% zaměstnanců, tj. 78% dává přednost docházení do práce i v případě, že mají chřipkou nebo jsou nachlazení. Významně menší pozornost jejich zdraví věnují zaměstnanci na ostrovech: 42% (Irsko) a 38% (Velká Británie) zaměstnanců jde v případě chřipky do práce. Přitom riskují, že nakazí své kolegy. Mnozí podceňují závažnost příznaků, neboť i lékaři považují za těžké rozlišovat mezi pravou chřipkou a běžným zimním nachlazením, protože příznaky obou jsou velmi podobné. Pro zotavení existuje pouze jedno správné řešení - vzít si nemocenské dovolené.

Riziko pro Vás i ostatní

Zvláště "svědomití" zaměstnanci přicházejí do práce alespoň v prvních dnech onemocnění. To, co vypadá jako dobré řešení pro to, aby nerozhněvali své nadřízené náhlým chyběním a ztrátou cenného času, se může ale rychle otočit v jejich neprospěch. "I když mají zaměstnanci nejlepší záměry, ve skutečnosti ohrožují nejen sebe, ale i své kolegy nákazou. Nevyléčené infekce se mohou zhoršovat a vést k ještě delším ztrátám (pracovních dnů). Nemocný zaměstnanec může rychle nakazit celý tým. Toto není pro zaměstnavatele uspokojivé řešení, "říká Christian Erhart, ředitel společnosti Jobswype." Každý, kdo je skutečně nemocný, by měl co nejrychleji prozkoumat situaci u svého rodinného lékaře a vzít si tolik času na to, aby se stal zdravým a tak i schopným znovu pracovat.

Nachlazení a chřipka se od sebe obtížně rozlišují

Vysvětlení čísel v Evropě vidí ředitel Jobswype Erhart v podobném příznaku těchto dvou onemocnění: "Nikdo nechce být vážně nemocen. Infekční chřipka a pravá chřipka začínají se stejnými příznaky. Dokonce i lékaři mají potíže se správnou diagnózou. "

Chřipka, "skutečná" chřipka, je způsobena pouze virem chřipky a projevuje se silnou únavou, bolestí hlavy, bolesti těla a vysokou horečkou. Takzvané "infekce chřipky", tj. nachlazení, mohou být způsobeny řadou jiných virů a způsobují podobné příznaky. Rozdíl: u chřipky se náhle objeví všechny příznaky a horečka se výrazně zvyšuje, nachlazení vede pouze k mírné horečce.

Tento průzkum provedl Jobswype v lednu a únoru 2018 a zúčastnilo se ho 2 279 uživatelů z celé Evropy.


 

Obrázkový materiál

Většina evropských zaměstnanců zůstává s chřipkou doma

Většina evropských zaměstnanců zůstává s chřipkou doma

Zpět k tiskovým zprávám