Sexuální obtěžování na firemních večírcích? Jobswype průzkum ukazuje: V průměru to zažil každý třetí až čtvrtý zaměstnanec

Praha, 18. prosince 2017

Většina případů ve Velké Británii a v Irsku.

Negativní titulky nenabraly svého konce - stále více případů sexuálního obtěžování na pracovišti se stávají známějšími. Firemní oslavy v adventním čase nabízejí řadu příležitostí pro případné zneužití, která jsou doprovázená uvolněnou atmosférou a ovlivněná alkoholickými nápoji. Vyhledávač prácovních nabídek Jobswype to využil jako příležitost a zeptal se svých uživatelů v Evropě na to, zda byli sexuálně obtěžováni na firemním nebo vánočním večírku. Nemile překvapivý výsledek průzkumu: V průměru až třetina evropských zaměstnanců byla sexuálně obtěžována na firemním večírku. ČR s 22 procenty má naštěstí jedno z nejnižších čísel.

Evropský přehled odhaluje dělící čáru mezi kontinentální a ostrovní Evropou. Zatímco celkově mezi 21 v Rakousku a 30 procenty v Polsku bylo sexuálně obtěžováno během firemního nebo vánočního večírku na druhé straně rostou čísla ve Velké Británii a v Irsku na znepokojujících 38 a 45 procent.

"Samozřejmě ukazují všechna čísla, i když se jejich absolutní hodnota ve srovnání zdá být malá, že sexuální obtěžování na pracovišti je bohužel na denním pořádku Zdá se, že každý druhý, nebo dokonce "jen" každý třetí zaměstnanec byl sexuálně obtěžován, vede pravděpodobně jen ke statistickému rozdílu. Zneužívaní by měli vědět, že zákon je určitě na jejich straně. V každé zemi EU existují antidiskriminační zákony, které platí v tomto případě," shrnuje výsledky současného průzkumu Christian Erhart, jednatel společnosti Jobswype.

Postižené osoby mlčí ze strachu nebo předsudků
 

Nicméně mnozí mlčí - ze strachu, že ztratí práci, nebo proto, že se obávají, že se všechno zhorší, když si budou stěžovat na své nadřízené. Na tento začarovaný kruh upozornila veřejně řada obětí ženského pohlaví, zneužívané hollywoodským producentem Harvey Weinsteinem. Případ vyvolal skutečnou vlnu rozhořčení nebo solidarity s oběťmi. Mnoho žen se zaregistrovalo na sociálních sítích pod hashtag #meetoo se svými vlastními zkušenostmi. "Ženy jsou i nadále preferovanými oběťmi sexuálního obtěžování, ale je spekulováno, že muži mohou být stejně zasaženi, ale o to méně se díky tomu, že převládají role pohlaví, odváží mluvit," říká Erhart.

Personální oddělení a školitelé jsou požadovány

"Prostřednictvím kontrol mohou společnosti tento fenomén zastavit. Úplné zabránění je takřka nemožné. Zaměstnanci se však mohou informovat o vhodném školení, "říká šéf Jobswype Christian Erhart. Dalším dobrým nápadem by bylo jmenování důvěryhodných osob, kterým by postižení v případě porušení mohli důvěřovat. "Jsou to malé kroky, ale ukazují pracovní sílu, že všichni na pracovišti se mohou cítit v bezpečí a že ve společnosti je nulová tolerance pro špatné chování.’’

Tento průzkum provedl Jobswype v listopadu 2017, kterého se zúčastnilo 1094 uživatelů.

Obrázkový materiál

Sexuální obtěžování na firemních večírcích? Jobswype průzkum ukazuje: V průměru to zažil každý třetí až čtvrtý zaměstnanec.

Sexuální obtěžování na firemních večírcích? Jobswype průzkum ukazuje: V průměru to zažil každý třetí až čtvrtý zaměstnanec.

Zpět k tiskovým zprávám