Důvod číslo 1 pro změnu zaměstnání je stále plat

Praha, 3. července 2017

Anketní otázka zněla: “Proč přemýšlíte o změně zaměstnání?” Po dvou letech provedl Jobswype průzkum u všech uživatelů v deseti zemích Evropy. Cílem průzkumu bylo zjistit, zda a jak se změnily kritéria: Plat, špatné kariérní možnosti, pracovní prostředí, Work Life Balance (rovnováha mezi pracovním a soukromým životem) a neuspokojivá prac. náplň. Není divu, že výsledek ze seznamu možných odpovědí v deseti sledovaných zemích je stále stejný i po dvou letech. Převážná odpověď u většiny uživatelů: „plat“. 66 procent Ćechů by změnili zaměstnání, kdyby byli lépe finančně ohodnoceni. Jobswype průzkum také ukazuje, že v západní Evropě je pracovním prostředí je mnohem důležitější než plat.

Vídeň, 28.06.2017 - Rozdíl, který existoval v prvním průzkumu v roce 2015 zůstává konstantní - i když „plat“ je všude na prvním místě, ale i tak ukazují absolutní čísla, že v západní Evropě na spokojenost na pracovišti je kladen stejně velký důraz jako na plat. Zatímco ve východní Evropě hraje podružnou roli. 66 procent Čechů by si dokázali představit změnit zaměstnání kvůli lepšímu platu. To je v Evropě nejvíce citovaný důvod pro změnu zaměstnání. Podrobné výsledky jsou v závislosti na zemi, mezi 32 procent ve Švýcarsku a 62 procent na Slovensku. Tento viditelný velký rozdíl mezi západní a východní Evropou není náhodný, jak ukazuje analýza průzkumu. V západních zemích se rozhodlo pro odpověď „plat“ z 32 až 45 procent, proti tomu v zemích východní Evropy 46-66 procent. 

Odpověď beze změny

Stejný obraz ukázal průzkum Jobswype vedeného v listopadu 2015. Christian Erhart, manažer Jobswype, podobné výsledky průzkumu vysvětlil takto: „V zemích, se slabší ekonomickou výkonnosti, kde platy jsou obecně nízké, se přikládá platům větší význam, zatímco v zemích kde platy dosáhnou vyšší úrovně, se dostaly faktory osobního uspokojení a rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem více do popředí. "
Čísla mu dávají za pravdu, neboť 10 až 35 procent uživatelů ze západních zemích dává přednost pracovnímu prostředí a pouhých 12 až 27 procent uživatelů z východních zemích se přiklání k této odpovědi.

Z tohoto hlediska, výsledky ukazují - v přímém srovnání s průzkumem z roku 2015 -  také to, že podmínky na pracovním trhu na západě se poměrně zhoršila. Celkově lze říci, že počet zaměstnanců, pro které by byl plat rozhodující o změně zaměstnání, se zvýšil. „V roce 2015 byl kritériem pro Švýcarsko plat 21 procent, ve srovnání s letošním průzkum již 32 procent,“ poukazuje Christian Erhart. Stejný trend je patrný i v Rakousku, Německu, Velké Británii a Irsku.

„Lepší plat za stejné úkoly je lákavé, ale i zcela jiné faktory hrají důležitou roli, neboť spokojení zaměstnanci jsou méně ochotni myslet na změnu zaměstnání.“ shrnuje výsledky Jobswype průzkumu Christian Erhart.
Tento průzkum byl proveden Jobswype v květnu 2017 a účastnilo se ho 2094 uživatelů  z 10 evropských zemích.

 

Obrázkový materiál

Důvod číslo 1 pro změnu zaměstnání je stále plat

Důvod číslo 1 pro změnu zaměstnání je stále plat

Zpět k tiskovým zprávám