Pondělí v práci – začněte nový týden s motivací

Praha, 7. dubna 2018

Pondělí v práci
Proč je pondělí nejhorší den v týdnu a proč se cítíte nemotovivaný a bezmocný? Výzkum přináší pár odpovědí. Dva důvody se zdají být zvláště srozumitelné: pracovní stres a oslavy.

Na jedné straně je tělo během týdne v konstantní stresové situaci a uvolňuje odpovídající stresové hormony, zejména kortizol. To oslabuje prokazatelně imunitní systém, což se odráží také v tom, že v pondělí je velký počet nemocenských dovolených. Na druhou stranu jsme značně oslavovali víkend a poté bojovali celý následující týden s důsledky. Vysvětlení Vám nepomůžou ve špatném pondělí. Proto si přečtěte naše tipy pro dobrý začátek pracovního týdne.

1. Plánujte včas. Nepředvídatelné překvapení způsobují hektický pocit. Proto je nejlepší, abyste si v pátek udělali čas a prošli si úkoly a schůzky, které na Vás čekají v pondělí, abyste mohli naplánovat každodenní rutinu. Už víte, co očekávat a tím pádem se stres snižuje.

2. Rozdělte úkoly. Víte, co Vás očekává příští pondělí? Velmi dobře, pak můžete v dalším kroku rozdělit všechny složitější úkoly na menší a snadnější kroky a tím se Vám už nebudou zdát tak složité. Motivující pocit úspěchu se objeví rychleji.

3. Motivujte se odměnou. Protože pondělí bylo tak stresující, ale Vy jste zvládli všechny úkoly na jedničku, zasloužíte si odměnu, ne? Na pondělí večer si naplánujte něco hezkého, na co se můžete těšit - sport, divadelní večer, romantická večeře nebo možná něco úplně jiného.

4. Ujistěte se, že máte pohodlný start do nového dne. Nejvíce uvolňující neděle není užitečné, pokud neproběhne relaxace hned v pondělí ráno. I když je to lákavé - nepozastavujte budík, ale vstávejte brzy. Udělejte si čas na snídani a ranní kávu a pak se nepokoušejte pracovat pod časovým tlakem. Rozšířite tím dobrý pocit z víkendu.

5. Smějte se hodně a srdečně. Smích má skvělé přínosy pro zdraví - snižuje krevní tlak a snižuje napětí a blokací všech druhů. Smějte se často v kanceláři, protože smích je nakažlivý. Vaši zaměstnanci z toho budou mít také prospěch a dobrá nálada každého okolo Vás se zvýší.

Obrázkový materiál

Show blog posts