Jak zvládnout děti a práci

Praha, 28. února 2018

Jak zvládnout děti a práci
Pracující matky a otcové už dlouho vědí – děti a práci spolu zkombinovat není vůbec snadné. Vyžaduje to spoustu plánování a především flexibility.

Není to nutně jen o tom, kdo z rodičů je na mateřské dovolené – nyní je častější, že otcové mají nárok na mateřskou dovolenou. Ale stále existují rozdíly, protože otcové přeruší kariéru a někdy se můžou dočkat výsměchu. To je však již téma samo o sobě. Předpokládáme, že první roky už uplynuly a oba rodiče jsou zpět v pracovním procesu. Jaké tipy a triky existují na to, aby rodinný život se nezkrátil a zůstal harmonický? Pokračujte ve čtení!Každodenní život pracujících rodičů je jistě více stresující než těch, kteří děti nemají. Nakonec se musí při plánování zohlednit i potřeby těch nejmladších. Je samozřejmé, že věci neprobíhají vždy podle plánu a rodiče musí být připraveni na všechny druhy překvapení. Pro hladký proces uvádíme zde naše doporučení:

1.Rozdělte si úkoly.

To, že oba rodiče si navzájem musí pomáhat, to by mělo být samozřejmé, protože člověk nemůže vše vyřídit sám. Jinak hrozí jednomu z rodičů frustrace, které vede k rozrušení. Rozdělte si s Vaším partnerem všechny úkoly kolem domácnosti, dětí, plánování dovolené atd. V závislosti na jejich věku mohou děti také vykonávat úkoly v domácnosti.

2.Vytvořte si známosti.

Čtete správně – nejen v práci pomáhají známí. Pokud něco naruší plán a rychle potřebujete někoho, aby vyzvednul děti ze školky/školy nebo je dovedl na sportovní kroužek apod., pak opravdu pomáhá, když se na tom podílí prarodiče, přátelé nebo jiní rodiče, kteří mohou zaskočit a vypomoct.

3.Zůstaňte vždy flexibilní.

Buďte připraveni i na to, že ten nejlepší plán nemusí vyjít. Překvapení se objevují vždy. Někdy musíte zůstat v práci, ve společnosti déle, než je plánováno, někdy můžou i děti onemocnět – zůstaňte klidní a sebejistě najděte řešení – (viz bod 2).

4.Rozlučte se s perfekcionizmem.

Zdá se, že jiní mají mnohem lepší kontrolu nad svým dítětem a kariérou než vy. Ve skutečnosti to jen tak vypadá a jiní Vám závidí stejně. Dělejte to nejlepší, ale buďte sami sebou i když Vám něco nevyjde.

5.Žijte okamžikem. Buďte vždy 100% přítomní jak v práci tak i doma a nenechte se nikým a ničím rozptýlit. Už jsme zde často psali o profesních výhodách této strategie, ale Vaše děti Vám budou vděční, když s nimi strávíte čas celým svým srdcem a budete se soustředit jen na Vás a rodinný život.

Obrázkový materiál

Show blog posts